Атеросклерозата е хронично прогресиращо заболяване, което се характеризира с отлагане на холестерол по стените на съдовете, водeщо до тяхното задебеляване и намаляване на еластичността им. Това е процес, който засяга големите и средните артерии на организма.

Атеросклероза се среща най-често при лица над 50 години, по-често при мъжете, като при тях започва около 10 години по-рано, отколкото при жените. Тя е едно от водещите причини за смъртност на нашето съвремие. Рискови фактори за по-ранната поява и по-тежкото протичане на атеросклерозата са тютюнопушенето, захарния диабет, високото кръвно налягане, наследствеността, високи нива на мазнини в кръвта, смущенията на някои жлези с вътрешна секреция, затлъстяването, стрес, застоялият живот,  редовната консумация на алкохол и енергизиращите напитки. Значителна роля се отдава на консумацията на по-големи количества мазнини от животински произход, но не по-малко е значението и на свръх калоричното хранене (преяждането).

При 70% от пациентите това широко разпространено заболяване протича без клинична изява. Ранната диагностика се извършва чрез достъпния и неинвазивен ехографски скрининг от сертифициран за това специалист ангиолог. Доплер на каротидни (сънни) артерии, доплер на артерии на крайници, доплер на висцерални артерии и аорта са част от общия ехографски преглед за откриване на мултифокалната атеросклероза. Целта е заболяването да се открие в ранен стадии преди да се е проявило. Обичайните прояви на напредналата атеросклероза са мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт, исхемия и некроза на крайници, исхемия и некроза на червата, както и високото артериално налягане, свързано с нарушено кръвоснабдяване на бъбреците. Когато диагностицираме на време и започнем ранно лечението на заболяването, можем да избегнем гореописаните усложнения.