Интервю на д-р Антоан Спасов за в. Монитор.

Д-р Спасов, извън разширените вени, кои са най-често срещаните венозни заболявания и съответно какви са симптомите им?

Сериозно внимание заслужава белодробната емболия, което е животозастрашаващо състояние и за съжаление много често убягва дори на лекарите, които не се сблъскват ежедневно със съдовите заболявания. В над 90% от случаите е свързана с възпаление и тромбоза  на дълбока вена или на голяма повърхностна вена на краката. Симптомите са свързани с остър пристъп на задух, кашлица, понякога с храчки, в които има и кървави жилки, лесна умора, сърцебиене и обща отпадналост. Когато състоянието не се разпознае навреме и не се вземат адекватните мерки, а понякога дори въпреки тях, това може да доведе до фатален край.

Освен това съществуват и различни синдроми, при които се установява външна компресия на вените, вродени или придобити артерио-венозни малформации, стенози на вените, най-често на клапния апарат, венозни хемангиоми с различна локализация. Въпреки всичко основната и най-разпространена проява на хроничните венозните заболявания си остават разширените вени.

Има ли повишен риск за развитие на венозни заболявания, свързани с пола и с напредването на възрастта?

Да, възрастта е нещо, което пожелавам на вашите читатели с напредването й да я изживяват все по-пълноценно. Има процеси, които обаче не можем да спрем, като забавянето на синтеза  на колаген и отслабване на съединителната тъкан, което се отразява и на еластичността и здравината на венозната стена. При младите жени бременността е фактор, който често дава тласък на венозните проблеми. Наднорменото тегло е изключително разпространен проблем предимно сред хората, живеещи в градска среда, както и с напредването на възрастта. На много места срещам статистики, че венозните проблеми засягат най-вече женския пол, но моите наблюдения са, че жените повече се впечатляват от появата им и затова по-често се консултират със специалисти, търсейки решение за своите нарушени естетични стандарти. Мъжете по-често търсят лекарска помощ едва когато симптомите от разширените вени започват да ги притесняват, а това става обикновено в по-напредналите стадии на заболяването. Вероятно действително има превес по заболеваемост сред нежния пол, но с напредване на възрастта разликата намалява.

Кои са съвременните методи за диагностика на патологичните промени на нашите вени? 

Трудно ми е да си представя оценка на венозно заболяване без качествена еходоплерова диагностика. Дори само ултразвук, без доплер, не може да ни даде пълна информация за състоянието на вените. Това не омаловажава клиничният преглед, но го допълва по изключително ценен начин. Контрастните изследвания под ренгенов контрол са също ценен арсенал за уточняване на диагнозата, когато е необходимо да се допълни доплеровата диагностика, която си остава най-достъпна и най-безвредна. 

Знае ли се достатъчно за възможностите на лазерните методи за лечение на венозни заболявания? Какво е най-важното за пациента?

Пациентите търсят по-малко инвазивни методи за лечение, които да са по-малко травматични, с по-кратко време за възстановяване, без болничен престой и без да се налага поставяне на обща или спинална упойка и в същото време да не отстъпват по своята ефикасност. Безкръвните методи за лечение и в частност ендовенозната лазерната аблация за лечение отговарят точно на тези характеристики, като това се потвърждава от множество международни проучвания. Според европейските и световни медицински ръководства в сферата на венозните заболявания безкръвните методи за лечение са посочвани като първи метод на избор и „златен стандарт“ за лечение на разширени вени.

Какви още иновации сa въвeдени в практиката на вашата клиника, за да бъде максимално щадящо лечението и бързо възстановяването на пациентите?

Освен лазерното лечение в клиниката се провеждат и други миниинвазивни (безкръвни) методи за терапия на разширени вени. Благодарение на търсенето на новости и желание за усъвършенстване в работата ни освен стандартната склеротерапия под ехографски контрол, колегата ми и основател на клиниката д-р Ангел Радев, започна да прилага иновативна комбинация от високи технологии, която комбинира различни техники, с които да се подобри ефикасността от лечението и по-добрите ни крайни резултати. За по-добро изобразяване на проблемните вени в ежедневната ни практика вече рутинно използваме и високотехнологичен апарат за добавена реалност. Сдобихме се и с наскоро пуснат на пазара иноватовен уред за приготвяне на висококачествена пяна за склеротерапия. Клиниката ни е една от малкото в Източна Европа, разполагащи с такъв апарат. Съвсем скоро предстои да внедрим в рутинната ни работа и нов високотехнологичен комбиниран метод за лечение на повърхностните капиляри и ретикуларни вени (вени с малък калибър), с помощта на който крайните резултати от лечението допълнително ще се подобрят.

Какви са съветите Ви за добро венозно здраве и през какви периоди следва да се посещава ангиолог профилактично? 

Профилактиката,  освен че е бъдещето на медицината, е и моя слабост. Известен е фактът, че 3 от 5 части от всичката ни кръв се намира във венозната система. За това предразполагат различни анатомични и физиологични фактори, тоест вероятно така сме били „конструирани“. Но в същото време този факт ни разкрива, колко много се нуждаем от поддържане на добър мускулен тонус, за да се стимулира постоянно кръвотока във венозната система.

По отношение на венозното здраве, това което ми се затвърди като убеждение, докато събирах материали за Covid-19 и отражението му върху вените, е значението на движението като метод за облекчаване на натоварването на венозната система, за стимулиране на имунитета, за укрепване на опорно-двигателния апарат и стимулирането на производството и миграцията на стволовите клетки до увредените тъкани. Движението спомага и за редуциране на наднорменото тегло, което наред със всичките останали ползи, допълнително облекчава работата на вените.

Приемът на достатъчно вода, минимум 4-8 чаши на ден е също много важен фактор за венозно здраве. Водата е най-добрият разредител, който подобрява вискозитета на кръвта.

Въздържание от вредни вещества - това което е товар за черния ни дроб, не е полезно и за вените ни.

Препоръчвам и обилна консумация на пресни зеленчуци и плодове, които спомагат забавения синтез на колаген и предпазват от запек, носене на удобни дрехи и обувки с ортопедична подметка, умерено излагане  на слънце и на топли процедури. Известно е, че разширените вени се натоварват допълнително от излагането на топлина.

Пациенти с изявени и симптоматични разширени вени е желателно да посещават ангиолог при всяка по-изразена промяна – поява на персистиращ оток, зачервяване, болка, завишена локална температура. Това са симптомите на венозно възпаление, което обикновено е съчетано с пълна или частична тромбоза на вената и спешно изисква точна диагностика и започване на адекватна терапия.

При повечето пациенти симптомите от страна на разширените вени са по-леки, което предполага периодични планови консултации за проследяване хода на заболяването  веднъж годишно, както и преоценка и преосмисляне на провежданата профилактика и терапия. Разбира се, планът и комбинацията от методите за лечение и проследяване са индивидуални.

Това, което обаче важи за всички ни, е че колкото по-рано се диагностицира един макар и минимално изявен здравословен проблем, толкова шансът лечението му да е по-щадящо и по-успешно е по-голям.