Интервю за в. "24 часа"

С навлизането в практиката на модерните минимално инвазивни методи за лечение решаването на проблема с разширените вени вече става без операция и без болничен престой.

Д-р Ангел Радев е специалист по ангиология и минимално инвазивно лечение на разширени вени. Създател е на метода склеротерапия с добавена реалност и тумесцентна анестезия (методa TASAR). Въвежда за първи път в България криолазерната криосклеротерапия (методa CLaCS) за лечение на козметични вени и капиляри.

- Д-р Радев, какво е най-модерното лечение на разширените вени?

- Отдавна варикозните вени не означават задължително операция, през последните две десетилетия безкръвните методи доведоха до революция и тотална промяна в алгоритъма на лечението им. При минимално инвазивните методи (по-известни като „безкръвни“) се работи през малка дупчица в крака с размер около 2-3 мм. Вкарва се специален лазерен или радиофреквентен катетър, който изпарява вената на място без обезобразяващи разрези и белези, без нужда от обща или спинална упойка и без болничен престой. Усещането за болка и дискомфорт е незначително. Този тип лечение изисква прилагането на тумесцентна анестезия - специален вид местна упойка, като пациентът през цялото време е в съзнание. През последните години в практиката навлязоха и безкръвни методи, които не изискват прилагането дори и на тази упойка.

Друг минимално инвазивен метод е склеротерапията под ултразвуков контрол. В увредените вени се вкарва със спринцовка склерозиращ разтвор под формата на пяна, което води до слепването на венозната стена.

Развитието на флебологията - дела от медицината, занимаващ се с венозните заболявания, през последните 20 години е стремглаво, непрекъснато има усъвършенстване на вече утвърдените методи и внедряване на нови.

Пример за това е и високотехнологичният метод криолазерна криосклеротерапия (CLaCS) за премахване на козметични вени и капиляри. След специализирано обучение в клиниката на създателя на метода проф. Казуо Мияке имах шанса за първи път да въведа това лечение и в България. Пионерската работа на проф. Мияке в естетичната флебология и приложението на добавената реалност е довела до едни от най-успешните резултати при лечението на този така широко разпространен и труден за лечение проблем, свързан с козметичните вени и капиляри. Методът CLaCS се прилага в едни от най-добрите венозни клиники в над 50 държави по целия свят.

- Защо е важно да се прилагат новите лечебни методи ?

- Безкръвните методи за лечение на разширени вени трябва да се прилагат, защото имат много предимства спрямо старото оперативно лечение и това е категорично доказано от множество международни клинични проучвания.

Сред тези предимства са липсата на оперативни разрези, шевове и обезобразяващи белези, липсата на необходимост от обща или спинална упойка. В сравнение с оперативното лечение рискът от сериозни усложнения и инфекции в постоперативния период е значително по-нисък. Доказано е и че далечните резултати от лечението са по-добри при съвременните методи. Старото оперативно лечение е свързано и с по-честа поява на нови вени в бъдеще – т.нар. рецидивиращи разширени вени.

Голямо предимство на новите методи е липсата на болничен престой. Най-добрите клиники и венозни центрове по света работят на амбулаторен принцип, като по този начин се спестяват огромните болнични разходи.

Друго сериозно предимство на съвременните методи е възстановителният период, който на практика липсва. Повечето пациенти още на следващия ден могат да се върнат на работа, освен ако не се занимават с тежък физически труд.

Въпреки всички изброени предимства на съвременните методи в много клиники продължават масово да оперират пациентите поради различни причини.

Оперативното лечение не е грешно лечение. Има случаи, в които то е единствената алтернатива, но такива са не повече от 5% от пациентите, страдащи от разширени вени.

При 95% световният „златен стандарт“ е минимално инвазивното лечение, което е заложено официално в международните медицински ръководства за лечение на хроничната венозна болест.

- Какво е най-характерното за това състояние? Какви са причините, рисковите фактори, първите признаци, клиничната картина при различните стадии на заболяването?

- Смята се, че в основата на това увреждане стои възпалителен процес на венозната стена и венозните клапи. Един от основните фактори е генетичната предразположеност, свързана със слабост на съединителната тъкан, изграждаща венозната стена. Тоест ако единият или двамата ви родители страдат от разширени вени, вероятността и вие да развиете заболяването е много висока.

Допълнителни предразполагащи фактори са: продължителното стоене в право или седнало положение с липса на движение, напредването на възрастта, излагането на високи температури, приемът на хормонални медикаменти, бременността, наднорменото тегло, тютюнопушенето, прекалено стегнатите дрехи и други. Най-явен симптом е появата на изпъкнали вени над кожата или разширени капиляри.

Други основни симптоми са мускулните крампи, болката, отичането и тежестта в краката, паренето и сърбежът по кожата на краката.

В по-напредналите стадии се изявяват и хронични изменения като оцветяване на кожата предимно около глезените, наличие на трудно зарастваща рана най-често по вътрешната страна на глезена.

- До какви усложнения може да се стигне, ако човек неглижира такова състояние?

- Нелекуваните варикозни вени могат да доведат до появата на хронични изменения на кожата около подбедриците и впоследствие до трудно зарастващи венозни рани в областта на глезените, което сериозно влошава качеството на живот.

Друго усложнение на разширените вени е тяхното възпаление и запушване - т. нар. тромбофлебит, който може да се усложни и да причини дълбока венозна тромбоза, а тя да доведе до белодробен тромбемболизъм.

Затова препоръчвам на хората, страдащи от варикозни вени, своевременно да се консултират със съдов специалист, който има и допълнителна квалификация в областта на венозните заболявания.

- Какви грешки основно допускат хората с разширени вени? Прибягват ли често до самолечение?

- Най-често пациентите споделят, че отлагат решаването на проблема поради страх от широко известното оперативно лечение.

Друга немалка част от тях смятат, че само с мазила и хапчета биха могли да решат проблема си. Истината е, че това е невъзможно. С консервативно лечение може единствено да облекчите симптомите, но нищо повече.

Веднъж изявили се, разширените вени или трябва да се премахнат със съвременните минимално инвазивни методи, или да бъдат оперирани.

Много хора смятат за нормално да си носят с години разширените вени, защото, видите ли, това било само козметичен проблем. Или пък смятат, че дори и да бъдат премахнати, те ще се появят отново. Да, никъде по света не могат да ви обещаят, че веднъж лекувани, разширените вени няма да се появят никога повече, защото това е хронично заболяване и е възможно да се изявят нови вени на друго място. Но това не е причина да не ги лекувате навреме.

- В разгара на лятото имате ли специални препоръки за страдащите от разширени вени?

- Препоръчам през горещите летни месеци да се използват охлаждащи гелове за вени по 2-3 пъти дневно в комбинация с венотонични медикаменти, които лесно се намират във всяка аптека.

Престоят в морската вода и в негорещи басейни също може да има положителен ефект върху венозната система. Препоръката ми е да не се излагате задълго директно на слънце, да пиете около 2-3 л вода на ден, да използвате слънцезащитни кремове и да стоите повече под чадъра. Желателно е да се избягва и дългият престой в сауни и парни бани, както и други загряващи процедури.

- Какво бихте казали на хората, страдащи от разширени вени?

- Важно е да знаят, че няма един универсален и най-ефективен метод за лечение на разширени вени, който да е приложим при всеки клиничен случай. Оптимален краен резултат се постига при комбинирането на различни терапевтични техники, изборът на които става след обстоен преглед и индивидуална преценка на всеки отделен случай.

Съветът ми е хората с разширени вени да търсят навременно решение на проблема си, без да се страхуват и без да го отлагат във времето с риск за потенциални усложнения на заболяването.

- Какво ви мотивира и защо създадохте Varix Clinic – венозен лазерен център?

- Създадох клиниката в отговор на изключително високия процент хора, страдащи от разширени вени, които масово биват неправилно лекувани. Желанието ми бе да създам структура, в която пациентите да бъдат лекувани според най-съвременните стандарти в сферата на венозните заболявания. Много важно е, че успяхме да създадем такава атмосфера и среда, в която пациентът не изпитва класическото потискащо усещане, свързано с посещението и престоя в болница.

Най-зареждащото нещо в нашата работа са благодарностите на нашите пациенти, които си тръгват с усмивка от клиниката. На повечето от тях дори им е трудно да повярват колко леко преминава лечението и осъзнават, че предварителните им страхове са били неоснователни и излишни. В крайна сметка нашата основна цел е да предоставим качеството, от което пациентите имат нужда.