Съвременните лазерни технологии решават дълготрайно проблема с нежеланото окосмяване

Страдате ли от нежелано окосмяване в различни зони на тялото?

Омръзнало ли ви да използвате досадните самобръсначки почти ежедневно?

Искало ли ви се е да отстраните нежеланото окосмяване дълготрайно?

Искало ли ви се е да тръгнете за морето без да мислите за досадните косми?

Ако отговорът на някой от изброените въпроси е положителен, ви препоръчваме да прочетете интервюто с Елина Христова, която е част от екипа на Varix Clinic – венозен лазерен център. Тя е сертифициран специалист по медицинска лазерна епилация и отговаря на най-често задаваните въпроси, свързани с лазерната епилация и нежеланото окосмяване.

лазерна епилация интервю

Здравей, Ели! Какво всъщност е медицинската лазерната епилация?

Медицинската лазерната епилация е високотехнологичен метод за дълготрайно отстраняване на нежеланото окосмяване, което се постига чрез високоенергийни импулси с определена дължина на вълната, които се поглъщат от меланина на косъма и водят до разрушаването на космения фоликул. През последните години се наблюдава все по-засилен интерес, като методът става все по-популярен както сред жените, така и сред мъжете, тъй като решава дългосрочно проблема.

Колко процедури са необходими, за да има резултат от приложения метод?

Резултатът е видим още след първата процедура. Между 10-ия и 20-ия ден от процедурата космите започват да отпадат и да растат по-бавно. Броят необходими сесии зависи от третираната област, дебелината и цвета на космите, фототипа на кожата и специфичните нужди и особености на всеки клиент. Затова е важно преди процедурата да се направи консултация с квалифициран специалист.

През какъв интервал от време се правят процедурите?

Необходимо е процедурите да са съобразени с циклите на растеж на косъма, за да може сесиите да се планират така, че голяма част от космените фоликули да са в анагенната (активната) фаза на растеж, което води до максимална ефективност на процедурата. Зоните на лицето се правят в интервал между 30-40 дни, на торса – между 45-60 дни, а краката -  между 60-90 дни. Много е важно да се спазват точните интервали за отделните зони. След като се проведат необходимият брой процедури, препоръчвам веднъж годишно да се прави по една поддържаща процедура лазерна епилация за постигане на максимално дълготраен ефект.

Болезнена ли е процедурата?

Усещането по време на процедурата при всеки пациент е различно. В повечето случаи се чувства леко боцкане, пощипване и студенина, идваща от охлаждащата система, вградена в накрайника на апарата. Тази охлаждаща система има за цел да сведе усещането за болка до минимум.

Кой е най-подходящият период за стартиране на медицинска лазерна епилация?

С развитието на технологиите лазерната епилация вече може да се прави през всички сезони. Важно условие е да не се излагате на слънце поне 7 дни преди всяка процедура и да нямате активен тен. Всичките тези важни подробности се обсъждат много внимателно преди да се насрочи часа за лазерна епилация. Трябва да уточня, че ако искате да имате гладка кожа през лятото, когато е време за плаж и море, е препоръчително да стартирате процедурите през есенния и зимния период на годината.

Как да поддържаме епилираните зони между процедурите?

Епилираните зони се поддържат само и единствено посредством самобръсначка или тример. Абсолютно противопоказно е да се прилагат методи за обезкосмяване чрез отскубване като епилатор и кола маска, ако желаете да постигнете търсените резултати.

Вредна ли е лазерната епилация?

Това, че лазерната епилация е вредна е един от широко разпространените митове. Не, лазерната епилация не предизвиква рак на кожата и не уврежда яйчниците. Няма научни данни този начин на обезкосмяване да повишава риска от рак на кожата, както и да води до увреждане на яйчниците. Лазерното лъчение е нейонизиращо и не засяга околните тъкани. Лазерната енергия е насочена единствено към космения фоликул и не засяга кожата, заобикаяща косъма. Импулсът на лазера се абсорбира от меланина (цветния пигмент) в косъма и се превръща в топлина. Повишената температура унищожава космения фоликул, който е разположен в дермата на кожата. Няма риск този импулс да достигне до който и да е вътрешен орган.

Има ли противопоказания?

Да, има такива. Противопоказанията за извършване на лазерна епилация са: бременност, кърмене, имуносупресивни състояния, диабет, епилепсия, ракови заболявания, псориазис, дерматити, херпес-вирусна инфекция, разранявания и възпаления в зоната, която ще се епилира, множество гъсто разположени бенки, татуировки. Когато дойдете при нас в клиниката за консултация, ние ви даваме да попълните медицински въпросник и подробно ви разпитваме за минали и настоящи заболявания. Това е важно, за да сме сигурни, че можем да извършим процедурата.

Има ли нежелани реакции?

Както при повечето медицински процедури и при лазерната епилация е възможно да се наблюдават нежелани реакции. Често срещани са зачервяване, лек оток и образуване на обриви в третираните зони, които са бързопреходни. Не са изключени и по-сериозни нежелани реакции като изгаряне, затова е важно да се доверите на висококвалифициран медицински специалист, когато решите да предприемете процедурата лазерна епилация.

лазерна епилация процедура

Как да се подготвим за лазерна епилация?

Първото и най-важно нещо преди да предприемете процедурата лазерна епилация е да се консултирате със специалист. Той най-точно ще ви посъветва как да се подготвите. В нашата клиника предлагаме безплатна консултация за всеки, който иска да направи тази инвестиция срещу борбата с нежеланото окосмяване. Ще получите индивидуален подход, съобразен с Вашите желания и изисквания.

За винаги актуална инфомация се абонирайте за нашия пощенски списък