Съвременните методи за лечение на разширени вени не изискват болничен престой, като още на следващия ден може да се върнете към обичайните си задължения.

Каква е същността на метода ендовенозна лазерна аблация?

Ендовенозната лазерна аблация е изцяло амбулаторен метод на лечение без дa изисква болничен престой. Термичният ефект на лазера върху съда води до слепването на венозните стени на вената. При този метод се използва специален катетър, накрая на който се излъчва фокусирана лазерна енергия. Същността на метода се състои във вкарване през малък кожен отвор на този катетър в лумена на увредената вена и изгаряне на вътрешността й, като по този начин се предизвиква нейното запушване.

Ефективна ли е лазерната аблация като метод за лечение на разширени вени?

Лазерната аблация е високоефективен метод за лечение на стволови варикозни вени. Според клинични проучвания успеваемостта на този метод достига до 98%. Неслучайно през последното десетилетие лазерната аблация почти изцяло измести класическото хирургично лечение.

Основни предимства на ендовенозната лазерна аблация спрямо хирургичното лечение:

Какъв тип разширени вени се лекуват с лазерна аблация?

Основното приложение на метода е при лечение на големите повърхностни вени – вена сафена магна и вена сафена парва, както и по-големите техни клонове. Отлични резултати при лечението на разширените вени се постигат при комбиниране на ендовенозната лазерна аблация с други лечебни методи като склеротерапията и/или амбулаторната минифлебектомия. Подходящата комбинация от методи се преценява от лекуващия лекар след подробен клиничен и ултразвуков преглед.

Какъв тип упойка се прилага по време на процедурата?

Този метод на лечение не изисква пълна или спинална упойка. Използва се специален вид местна упойка – т. нар. тумесцентна анестезия, при която пациентът е в пълно съзнание и не усеща болка.

Колко дълъг е възстановителният период след процедурата?

Голямото предимство на минимално инвазивните методи за лечение на разширени вени, в това число и на лазерната аблация, е възможността за бързо връщане към ежедневните задължения - още на следващия ден.

Трябва ли да спазвам специален режим след процедурата?

След процедурата за определен период от време ще е необходимо да носите специален ластичен чорап, който ще Ви бъде сложен от лекуващия екип непосредствено след процедурата. С цел профилактика на дълбока венозна тромбоза за няколко дни след процедурата при необходимост трябва да приемате лекарства, разреждащи кръвта. Продължителността на профилактиката и необходимостта от нея се преценяват от лекуващия лекар.

Важно е да се отбележи, че изборът на най-подходящия лечебен метод при всеки отделен пациент се прави след обстоен преглед и прецизно ултразвуково изследване на венозната система от квалифициран съдов специалист (ангиолог или съдов хирург).