Разширените вени или още познати като варикозни вени са проблем, с който много мъже и жени ежедневно се борят. Кървенето, от своя страна, е възможно усложнение, което освен че създава сериозен дискомфорт у хората, може да бъде и опасно за  здравето на човек. Затова ще обърнем внимание на тази неприятна, но пък важна тема, с която е полезно да сте запознати.

Как се стига до кървене при разширените вени?

Разширените вени най-често имат тънки и силно обтегнати стени, които в общия случай изпъкват непосредствено над кожата. Поради тази своя уязвимост е достатъчен лек удар или надраскване (напр. при обезкосмяване) на кожата, за да се стигне бързо до обилно кървене в засегнатата зона. Понякога кръвоизлив може да се получи и без да се оказва каквото и да е въздействие върху кожата. Причина за това е сравнително по-голямото налягане в разширените вени от това в здравите такива. Налягането във вените на краката е повишено поради увреждане на клапите вътре в тях. Появата на кървене може да ви шокира първоначално, но преди да ви е обзела паника, е важно да си спомните нещата, които ще ви кажем сега. Кървенето може да бъде обилно, но може да бъде контролирано в няколко лесни стъпки.

Какво да направите при поява на кръв вследствие на разширени вени?

Кървенето на разширените вени е по-безобидно, отколкото предполагате и най-често не води до сериозни последици, ако се вземат адекватни мерки. Въпреки това понякога загубата на кръв може да бъде значителна и е важно да се вземат навременни мерки за преустановяването ѝ. Кървенето може да се превърне в особено голям проблем, ако се появи по време на сън, тъй като то не е болезнено и не води до събуждане.

Ето какво да направите, ако получите кървене:

Всяка от тези стъпки може да приложите при нужда не само за себе си, но и за човек, за когото се грижите. Ако, разбира се, сметнете, че това, което правите, не е достатъчно и ситуацията е извън вашия контрол, то най-добре незабавно потърсете медицинска помощ.