Разпознаването на заболяването е лесно – по краката се виждат съвсем ясно синьо-червени изпъкнали участъци от вените, подобни на възелчета. Понякога те са по-незабележими, а друг път представляват наистина ужасна гледка. Разширените вени се получават при възпрепятстване на доброто кръвообращение и са една от най-разпространените болести на нашето съвремие. Най-често са засегнати хората, които страдат от липса на достатъчно движение и прекарват дните си в продължително стоене.

При първата поява обикновено не причиняват болка или друг дискомфорт, освен че съсипват добрата визия на краката. В зависимост от степента, в която се е развило заболяването обаче, постепенно започва появата и на болки, подуване, пулсиране и мускулни спазми. Това се случва в резултат от нарушената циркулация на кръвта.

Какво се случва, когато клапите на вените не функционират добре?

Вените в човешкото тяло могат да бъдат оприличени на своеобразни дълги и тънки тръби с еднопосочни клапи, чиято роля е да изтласкват кръвта обратно към сърцето и белите дробове. Когато клапите не функционират правилно, кръвта не се движи нормално, а започва да тече в обратна посока и това води до редица здравословни проблеми.

Положението става още по-лошо, ако човек води заседнал живот, затова често сме чували да казват, че движението и в частност ходенето са много полезни за сърцето. Но да се върнем на болката, която са способни да причинят разширените вени. Тя може да бъде провокирана от много фактори, включително и топлината. Топлината увеличава притока на кръв, това провокира разширяването на кръвоносните съдове и натоварва още повече венозните клапи. Така се засилва дискомфортът и се появяват болки, които понякога са нетърпимо силни.

Как да се избавим от болките?

В този случай могат да се вземат някои мерки за тяхното облекчаване. Съществуват редица начини, с които да подобрите състоянието си, но ако продължавате да пренебрегвате основните причини, довели до неговото влошаване, траен резултат пак няма да има.

Една от препоръките на специалистите е свързана с приемането на повече течности – вода, чай и плодови сокове. И още:

Можете също така да потърсите и медицинска помощ и да ви бъдат назначени съответни процедури. Но най-важното е да промените възможно по-скоро начина си на живот и да се движите колкото може повече, защото в противен случай всичко би било напълно безсмислено. Дори и да постигнете някакво временно облекчение, щом главната причина не е изкоренена докрай, рискувате болките и другите неприятни симптоми да се завръщат отново и отново.