С навлизането в практиката на модерните безкръвни методи за лечение решаването на проблема с разширените вени вече става без операция и без болничен престой - бързо, ефективно и безболезнено!

Страдате ли от тежест, дискомфорт и отичане на краката, особено в края на деня? Получавате ли периодично схващане на мускулите (т.нар. крампи) и сърбеж по кожата на краката? Имате ли оцветяване на кожата около глезените си? Забелязали ли сте изпъкнали над кожата, удължени и извити вени на краката или разширени капиляри? 

Ако отговорът на някои от тези въпроси е „ДА“, най-вероятно страдате от т.нар. хронична венозна болест, чиято основна изява са т.нар разширени вени (наричани още варикозни вени или варици). Те могат да се появят в различни части на тялото, но най-често засягат повърхностните вени на краката. Разширените вени са едно от най-разпространените заболявания в индустриално развитите страни на Европа и Северна Америка, което ги нарежда до социално значими заболявания като артериалната хипертония и захарния диабет. Въпреки това заболяването неправилно остава встрани от вниманието както на самите пациенти, така и на медицинските специалисти, като решение на проблема се търси едва в напредналите стадии на болестта, когато качеството на живот на страдащия е силно влошено. През последните години поради бурното развитие на високите технологии, промяната в работния режим и стила на живот на много хора честотата на венозните заболявания расте, като прогнозите са, че в бъдеще тази тенденция трудно ще се промени.

Има ли разлика в честотата на болестта при мъжете и жените?

Заболяването засяга между 30-40 % от хората в България като честотата при жените е по-висока в сравнение с тази при мъжете. По статистически данни всяка трета жена има някаква форма на хронична венозна болест, докато при мъжете честотата е 1:5. Причината е, че при жените хормоналните промени, особено по време на бременността, влияят на еластичността на венозната стена. Друг фактор, свързан с бременността, е и механичното притискане в малкия таз от плода, което води до повишаване на венозното налягане и оттам до повишен риск от поява на разширени вени или допълнително влошаване на вече същестуващите такива.

Основни симптоми и признаци на болестта:

Какви са рисковите фактори за развитие на разширени вени?

Като един от основните фактори за развитието на разширени вени трябва да посочим генетичната предразположеност. Тоест ако единият или двамата ви родители страдат от разширени вени, вероятността и вие да развиете заболяването е много висока. Допълнителни предразполагащи фактори са: продължителното стоене в право или седнало положение с липса на движение, напредването на възрастта, излагането на високи температури, приема на хормонални медикаменти, бременността, наднорменото тегло, тютюнопушенето, прекалено стегнатите дрехи и обувките на високи токове.

Какви са начините за профилактика на заболяването?

Редно е да се спазва определен двигателен и хигиенно-диетичен режим. Трябва да се избягва продължителното стоене в право или седнало положение с липса на движение. Именно затова заболяването е често срещано при офис служители, учители, хирурзи, програмисти, фризьори, готвачи и др. Хора, практикуващи тези или подобни професии е добре да носят медицински ластични чорапи, които могат да се купят в аптеките или в санитарните магазини. Излагането на високи температури (напр. сауна, парна баня, топли басейни, топли помещения и т.н.) също влияе негативно на вените. Хормоналните контрацептиви, нерационалното хранене, тютюнопушенето, неудобните дрехи и обувки са други причини, които могат да бъдат избегнати от пациентите.

При какъв специалист трябва да потърся помощ, ако имам съмнение за проблем с вените?

Тъй като истинското състояние на вашите вени невинаги е видимо, е редно да се консултирате с квалифициран съдов специалист (ангиолог или съдов хирург), който да осъществи клиничен преглед и прецизна доплерова диагностика на венозната ви система. Доплеровото изследване  е абсолютно безвредно и безболезнено. Именно чрез него се установява в коя част на венозната система има увредени венозни клапи, които са причина за появата на разширени вени в дадена област. Разпространена грешка е да се стартира лечение само на видимите разширени вени без да се направи прецизно доплерово изследване на венозната система, защото по този начин се лекува само последствието, но не и причината.

Ако вече имам разширени вени, това означава ли, че трябва да се подложа на операция?

Благодарение на технологиите на 21-ви век наличието на разширени вени вече не означава непременно операция. С навлизането в практиката на модерните безкръвни методи за лечение решаването на проблема с разширените вени вече става без операция и без болничен престой - бързо, ефективно, без шевове и белези.