Интервю за "Forbes"

Специализираната клиника за безкръвно лечение на разширени вени Varix Clinic съществува вече близо четири години. Как се създава успешна частна клиника в България?

Създадох Varix Clinic заради големия брой хора, страдащи от венозни заболявания, които, за съжаление, в голямата си част не получават адекватна медицинска услуга, решаваща проблема им. Мечтата ми бе да създам клиника, в която пациентите да бъдат лекувани по най-съвременните европейски и световни стандарти в сферата на венозните заболявания, тъй като при голяма част от пациентите провежданото лечение масово продължава да бъде неправилно и неефективно. В практиката ни разчитаме само на научно базирани методи за лечение, защото качественото здравеопазване е невъзможно без добра наука и медицина, базирана на доказателства.

Категоричен съм, че българският пациент заслужава най-добрите достижения на съвременната медицина. За мен бе наистина важно да създадем атмосфера и среда, в която пациентите да не изпитват неприятното чувство, което често се усеща при посещение и престой в болница.

Заложихме още на висока ефективност в работата ни и много добра организация на екипа, оптимизация на разходите и внимателно прецизиране на инвестициите във висок клас оборудване. Всичко това създаде основите на една успешна частна клиника, която пациентите посещават със спокойствие и увереност в крайния резултат, като за наша огромна радост и удовлетвореност си тръгват с усмивка.

Кои са предимствата на Varix Clinic, с които изпреварвате конкурентите си на пазара?

Като бутикова специализирана клиника ние държим на коректните отношения и на индивидуалния подход към всеки пациент. Добрите отношения между лекар и пациент са задължителни.

Доверието, което се изгражда между екипа на клиниката и нашите пациенти, е ключово за доб­рите крайни резултати от лечението. За мен е изключително важно да не се прави компромис с качеството. Затова непрекъснато инвестирам в съвременна апаратура, даваща висока добавена стойност на медицинските ни услуги.

Важен елемент от качеството на услугите, които предлагаме, е внедряването на добавената реалност в лечението на пациентите ни, която вече е неразделна част от ежедневната ни дейност.

Наред с това инвестирам постоянно и в продължаващо обучение на екипа ни, което гарантира, че винаги ще можем да предлагаме най-добрата възможна услуга в нашата сфера.

В началото на 2023 г. Varix Clinic успешно премина одит и категорично покри критериите и изискванията на стандарта за качество ISO 9001:2015. Въвеждането на системата за управление на качеството е стратегическо решение за нас, водени от убеждението, че това е една стабилна основа за устойчиво развитие, като постоянният ни стремеж е да предлагаме медицинско обслужване на европейско и световно ниво.

Залагате на минимално инвазивните методи на лечение на разширени вени. Разкажете ни за най-иновативните методи, които са достъпни в клиниката.

Във Varix Clinic прилагаме само най-съвременните и ефективни в световен мащаб минимално инвазивни (т.нар. безкръвни) методи, които се провеждат в амбулаторни условия, без нужда от болничен престой, без нужда от обща или спинална упойка, без разрези, шевове и обезобразяващи белези.

Важно е да се знае, че първата крачка към успешното лечение на разширените вени минава през консултация с профилиран венозен специалист и задълбочен преглед на венозната система. Във Varix Clinic рутинно осъществяваме обстоен преглед на съдовата система, включващ ангиоличен статус и последваща подробна ултразвукова съдова диагностика. След това обсъждаме най-подходящите терапевтични възможности и изготвяме индивидуален план за лечение на всеки пациент.

Не съществува само един универсален и най-ефективен метод за лечение на разширени вени, който да е приложим при всеки пациент. Оптимален краен резултат от лечението се постига при комбинирането на различни терапевтични техники, изборът на които става след подробен преглед и индивидуална оценка на всеки клиничен случай.

Единствени в България провеждаме и високотехнологичните методи за лечение на разширени вени, козметични вени и капиляри – т. нар. криолазерна криосклеротерапия (методa CLaCS) и внедрената от мен в практиката склеротерапия с добавена реалност и тумесцентна анестезия (методa TASAR Cryo).

Споменахте методите CLaCS и TASAR Cryo. Какво представляват и какви са техните предимства?

Двете техники са високотехнологични методи, при които прилагаме добавена реалност. Тези методи позволяват изобразяването и третирането и на невидимите за невъоръженото око подкожни вени. Основните елементи на метода CLaCS и на метода TASAR Cryo включват: склеротерапия, трансдермален лазер, крио машина, апарат за поляризационна светлина, тумесцентна анестезия и добавена реалност.

Принципът на работа на апарата за добавена реалност се основава на т.нар. near-infrared светлина, която се абсорбира от кръвта и се отразява от околната тъкан. Информацията се улавя, обработва и прожектира цифрово в реално време директно върху повърхността на кожата. Криолазерната криосклeротерапия (CLaCS) e метод, който е подходящ за отстраняване на козметични вени и капиляри, водещ до отлични крайни медицински и естетични резултати. TASAR Cryo е подходящ за лечение и на среднокалибрени разширени вени, както и на козметични вени и капиляри.

Защо препоръчвате тези съвременни лечебни методи?

За пациентите е важно да знаят, че лечението на разширени вени вече не означава непременно операция. Във всички модерни венозни клиники по света те вече се лекуват предимно неоперативно, като в 95% от случаите хирургическата намеса е излишна.

Както вече споменах, при безкръвните методи лечението се извършва без обща или спинална упойка и без болничен престой, без шевове и обезобразяващи белези. В сравнение с оперативното лечение рискът от сериозни усложнения и инфекции в постоперативния период е значително по-нисък.

Процедурите отнемат по-малко от час, най-често около 30–40 мин. Пациентите ни са на крак още същия ден, като на следващия ден дори могат да се върнат към обичайните си задължения, стига да не се занимават с тежък физически труд.

Обичам да казвам, че лечението на разширени вени в днешно време вече не се различава от посещението при стоматолог. Освен това е доказано, че крайните резултати от лечението са по-добри при съвременните минимално инвазивни методи в сравнение със старото хирургично лечение.

Моят съвет е пациентите да не отлагат решаването на проблема с разширените вени поради риска от възможни бъдещи усложнения.