Съвременното лечение на разширени вени с технологиите на 21 век - вече без разрези, без обезобразяващи белези и без болничен престой.

Д-р Радев, кои са методите на лечение на разширени вени, които прилагате във Вашата клиника?

Отдавна варикозните вени не означават задължително операция, защото през последните две десетилетия безкръвните методи доведоха до революция и тотална промяна в алгоритъма на лечението им. По същество минимално инвазивните методи (по известни като „безкръвни“), които прилагаме в нашата клиника, са методи, при които се работи през малка дупчица в крака с размер около 2-3 мм, през която се вкарва специален лазерен катетър, който изпарява вената намясто без нужда от разрези, без шевове и обезобразяващи белези, без нужда от обща или спинална упойка и без нужда от болничен престой, като усещането за болка и дискомфорт е незначително. Прилагането на този тип лечение, известно като ендовенозна лазерна аблация, изисква използването на т.нар. тумесцентна анестезия, която е специален вид местна упойка, като пациентът през цялото време е в съзнание. Друг минимално инвазивен метод е склеротерапията под ултразвуков контрол, при който в увредените вени се вкарва със спринцовка склерозиращ разтвор под формата на пяна, което води до слепването на венозната стена. Развитието на флебологията (дял от медицината, заминаващ се с венозните заболявания) през последните 20 г. е стремглаво и непрекъснато има усъвършенстване на вече утвърдените методи, както и внедряване на все нови и нови такива. Пример за това е и високотехнологичният метод криолазерна криосклеротерапия (CLaCS) за премахване на козметични вени и капиляри. След проведено специализирано обучение в клиниката на създателя на метода проф. Казуо Мияке в Сао Пауло имах шанса за първи път да въведа това лечение и в България. Myake Clinic e една от най-иновативни и престижни специализирани венозни клиники не само в Бразилия, но и в световен мащаб, като ежегодно венозни специалисти от цял свят преминават обучителни курсове при проф. Мияке. Неговата пионерска работа в сферата на естетичната флебология и приложението на добавената реалност е довела до едни от най-успешните резултати при лечението на този така широко разпространен и труден за лечение проблем, свързан с козметичните вени и капиляри. Методът CLaCS се прилага в едни от най-добрите венозни клиники в над 50 държави по целия свят.

Защо е важно да се прилагат новите лечебни методи и смятате ли, че все още има лечебни заведения, където това не се прави?

Безкръвните методи за лечение на разширени вени трябва да се прилагат, защото имат много предимства спрямо старото оперативно лечение. Това категорично е доказано от множество международни клинични проучвания. Сред тези предимства са липсата на оперативни разрези, шевове и обезобразяващи белези, както и липсата на необходимост от обща или спинална упойка. Сравнени с оперативното лечение рискът от сериозни усложнения и инфекции в постоперативния период е значително по-нисък при безкръвните методи. Доказано е и че далечните резултати от лечението са по-добри при съвременните методи, като старото оперативно лечение е свързано и с по-честа поява на нови вени в бъдеще – т.нар. рецидивиращи разширени вени. Голямо предимство на новите методи е и липсата на болничен престой. Неслучайно най-добрите клиники и венозни центрове по света работят на амбулаторен принцип, като по този начин се спестяват огромните болнични разходи.

Друго сериозно предимство на съвременните методи е възстановителният период, който на практика липсва, като повечето пациенти още на следващия ден могат да се върнат на работа, освен ако не се занимават с тежък физически труд. Въпреки всички изброени предимства на съвременните методи, в много клиники продължават да оперират пациентите, но силно се надявам тази тенденция в бъдеще да бъде променена. Важно е да отбележа, че оперативното лечение не е грешно лечение, но през последните години то се прилага все по-рядко, тъй като световният „златен стандарт“ вече е минимално инвазивното лечение, което е заложено официално като такова в международните медицински ръководства за лечение на хроничната венозна болест.

До какви усложнения може да се стигне, ако човек неглижира такова състояние?

Нелекуваните варикозни вени могат да доведат до появата на хронични изменения на кожата около подбедриците и впоследствие до трудно зарастващи венозни рани в областта на глезените, което сериозно влошава качеството на живот на страдащите. Друго усложнение на разширените вени е тяхното възпаление и запушване - т. нар. тромбофлебит, който може да се усложни и да причини дълбока венозна тромбоза, която от своя страна да доведе до белодробен тромбемболизъм. Именно затова препоръчвам на хората, страдащи от варикозни вени своевременно да се консултират със съдов специалист, който има и допълнителна квалификация в областта на венозните заболявания.

Какви грешки основно допускат хората с разширени вени? Прибягват ли често до самолечение и доколко вредно е това?

Грешките са най-различни. Най-често пациентите споделят, че отлагат решаването на проблема поради страх от широко известното оперативно лечение. Друга немалка част от тях смятат, че само с мазила и хапчета биха могли да решат проблема си. Истината е, че това не е възможно. С консервативно лечение може единствено да облекчите симптомите на заболяването, но нищо повече. Веднъж изявили се, разширените вени или трябва да се премахнат с помощта на съвременните минимално инвазивни методи или да бъдат оперирани. Много хора смятат за нормално да си носят с години разширените вени, защото, видите ли, това било само козметичен проблем или пък смятат, че дори и да бъдат премахнати, те ще се появят отново. Да, никъде по света не могат да ви обещаят, че веднъж лекувани разширените вени няма да се появят никога повече, защото това е хронично заболяване и е възможно да се изявят нови вени на друго място в бъдеще, но това не е причина да не ги лекувате навреме. Това е все едно никога да не си лекуваме съществуващите кариеси, защото вероятно все някога ще получим кариес и на някой друг зъб. Или пък стоматологът да ви оправи един кариес и да ви обещае, че повече никога няма да имате кариеси и на другите зъби. Сами разбирате, че това е нереалистично.

Как се роди идеята Ви да основете самостоятелна специализирана клиника за лечение на венозни заболявания?

Всъщност идеята постепенно назряваше в съзнанието ми през годините колкото повече обикалях по света и трупах опит от едни от най-големите имена в сферата на венозните заболявания. Качествената медицина е структурирана и менажирана по много ясен и приятен за работа начин. Много харесвам прагматизма, който води до видими резултати от работата на лекаря и голяма удовлетвореност от страна на пациента. Казах си, че щом там могат да правят медицина на подобно ниво и с такава организация, значи и тук можем да работим по подобен начин, че дори и по-добре, стига да искаме и да знаем как да го направим в действителност, използвайки и усъвършенствайки чуждестранния ноу-хау. Смятам, че българският пациент също заслужава най-добрите достижения на съвременната медицина.

Какви са ключовите предимства, които пациентите Ви отчитат, когато дойдат при Вас?

Във Varix Clinic държим на коректните отношения и индивидуалния подход към всеки наш пациент. Стремим се добрите отношения лекар-пациент и доверието помежду ни да не са просто пожелателни, а задължителни, защото това е ключов елемент, свързан с добрите крайни резултати от лечението. Много важно е, че успяхме да създадем такава атмосфера и среда, в която пациентът не изпитва класическото потискащо усещане, свързано с посещението и престоя в болница. Най-зареждащото нещо в нашата работа, което ни мотивира, са благодарностите на нашите пациенти, които си тръгват с усмивка от клиниката. На повечето от тях дори им е трудно да повярват колко леко преминава лечението и осъзнават, че предварителните им страхове и притеснения са били неоснователни и излишни. В крайна сметка нашата основна цел е да предоставим качеството, от което пациентите имат нужда.

Какъв съвет бихте дали на хората, страдащи от разширени вени?

Важно е да знаят, че няма един универсален и най-ефективен метод за лечение на разширени вени, който да е приложим при всеки пациент. Оптимален краен резултат се постига при комбинирането на различни терапевтични техники, изборът на които става след обстоен преглед и индивидуална преценка на всеки отделен случай. Съветът ми е хората с разширени вени да търсят навременно решение на проблема си, без да се страхуват и без да го отлагат във времето с риск от потенциални усложнения на заболяването. Накрая искам отново да напомня, че разширените вени вече не са равни на операция.

Източник: bTV Новините