Всеки човек с разширени вени знае добре колко голям дискомфорт, а много често и огромни усложнения, причинява това заболяване. И затова съвсем естествено за него се говори и пише много. Но, за съжаление, не само верни неща. Съществуват много митове, в които все още хората сляпо вярват, затова ние решихме да развенчаем, ако не всички, то поне най-фрапиращите сред тях.

Ако кръстосвате често краката си, ще получите разширени вени

Вероятно няма човек, който да не е чувал такова предупреждение поне веднъж в живота си. И точно когато сте се нагласили да преметнете удобно единия си крак върху другия, се сещате за него и нарушавате комфорта си в името на здравето на кръвоносните си съдове. Разбира се, такова твърдение е повече от нелепо, защото разширените вени са вследствие на отслабването или увреждането на клапаните на кръвоносните съдове, а това в никакъв случай не може да бъде предизвикано от позата „крак върху крак“.

Паяжиноподобните и разширените вени са едно и също нещо

Вените, които се открояват върху кожата във вид на нежна паяжина, обикновено са оцветени в червено-лилави нюанси. Техният размер е много по-малък, в сравнение с този на разширените вени. Последните са оцветени в синьо и са издути, поради факта, че вената е увредена. Двата вида определено са различни и докато паяжиноподобните са предимно козметичен проблем, то за да се отървете от разширените вени, трябва да предприемете по-сериозни мерки под медицински контрол.

Разширените вени са само козметичен проблем

Съвсем естествено е да бъдат и козметичен проблем, поради характерната изпъкналост, оцветяването и възлите, които образуват. Никой не е щастлив да има такива белези по краката си, но да се твърди, че това е единственият проблем при тях, е много погрешно. Зад тези така неприятни външни симптоми се крият сериозни здравословни проблеми, понякога свързани с хормоналния баланс, друг път с наднорменото тегло и начина на живот, трети път с друга причина. Ако не се погрижите навреме, това може да доведе до по-големи злини, включително появата на язви на крайниците и формирането на кръвни съсиреци.

От разширени вени страдат само жени

Предразположението към образуване на разширени вени е наследствено, а не въпрос на пол. Има един доста голям процент от мъжете, които заболяването също не подминава. Но дори и да не сте обременени наследствено, разширените вени винаги могат да ви изненадат, така че единствената застраховка е отличната превенция.

Лечението на разширени вени е много скъпо и болезнено

Развенчаването на този мит ще бъде от голяма полза на всички, които досега не са започнали лечение поради една от горните две причини. Не се притеснявайте, лечението не е нито болезнено, нито толкова скъпо, че да не можете да си го позволите. Със сигурност ситуацията обаче може да придобие много по-сериозен характер, ако го забавите. И тогава вече наистина ще стане много скъпо, а може би и болезнено.