Поради различни фактори стените на кръвоносните съдове губят своята еластичност, клапите, които регулират преминаването на кръв по вените, се деформират, а това провокира появата на разширени вени.

Ранните симптоми на разширените вени биха могли да са доста различни.

За съжаление, повечето хора погрешно считат, че разширените вени идват единствено с напредване на възрастта и те поразяват само краката. В действителност обаче всичко е напълно различно – разширени вени е възможно да се появят и при много млади хора, например 20-годишни, при това пораженията могат да засегнат почти всички вени, а не само тези на долните крайници.

Разбира се, най-често засегнати са именно вените на краката, но по същия начин могат да се увредят и хемороидалните вени (хемороиди), тези на хранопровода или вените, които водят до черния дроб и други органи. Но сега ще се спрем на „тихите“ симптоми при разширените вени на краката, които най-често биват пренебрегвани.

Тежест в краката вечер и след физическо натоварване

Тежестта в краката е естествено следствие от по-голямото физическото натоварване. Ако не вземете мерки, застоят на кръвта ще се увеличи и болестта ще прогресира.

Болка в краката

Болката се появява, защото вените с отслабен тонус и увредени клапи не могат да придвижат кръвта нагоре към сърцето. Това води до повишено налягане във венозната система , което се отразява и на близките до тях тъкани, причинявайки болка. В началото тя се усеща по-рядко, но в напредналите стадии в развитието на заболяването може бъде и постоянна.

Подуване на краката

Първоначално отоците се появяват предимно вечер, но в последните стадии могат да са проявени почти през целия ден. Те също са следствие от налягането, което се оказва върху кръвоносните съдове и тъкани. Местата, върху които натискът е прекалено силен, се възпаляват, а това води до увеличаване на съдовата пропускливост, което допълнително влошава оплакванията и състоянието на страдащите.

Спазми (мускулни крампи)

Крампите също са един от ранните симптоми на разширените вени, особено ако ги получавате нощем, което може да се отрази и на качеството на съня.

Кожни проблеми

Сериозен сигнал за напредване на хроничната венозна болест е появата на венозен дерматит, който е сигнал за сериозен кислороден глад на тъканите. Кожата става суха и лющеща се, като в много напредналите стадии става силно оцветена и твърда. Това е т.нар. липодерматосклероза, която е необратима.

Венозна язва

В последния стадий на хрочничната венозна болест могат да се образува незарастваща рана около глезена, която е трудна за лечение, ако не се вземат сериозни мерки за лечение на съществуващите разширени вени.

Какво да правим при поява на някой от тези симптоми?

Само лекар специалист може да оцени правилно вашето състояние. Ако имате някои от тези симптоми, преди всичко направете консултация със специалист ангиолог или съдов хирург, който има опит при лечението на венозните заболявания, за да се предприемат навременни мерки и изходът от лечението да бъде благоприятен.