Независимо дали само сте чували за разширените вени и имате опасения от тяхната поява, или те вече са се появили в живота ви, следващите няколко реда със сигурност ще са изключително информативни за вас. Ако пък сте от хората, които смятат, че шансовете това да се случи на тях са малки, то приемете тази статия като полезно четиво, което ще ви накара да си имате едно наум.

За да добиете представа колко разпространен е този проблем, ще ви кажем, че над 40 милиони американци страдат от разширени вени. В България заболелите достигат 50% от населението, като жените са два пъти повече. Немалка част от хората не търсят консултация със специалист на време, което предизвиква задълбочаване на проблема. Тези показатели водят до логичния въпрос: “Как да не станете част от тази статистика?”

Затлъстяването - най-големият враг на съвременния човек

Не е тайна за никого, че наднорменото тегло в повечето случаи върви ръка за ръка с редица здравословни проблеми. Излишните килограми оказват допълнителен натиск върху вените, което може да доведе до тяхното разширяване. Много често натрупаните мазнини пречат на хората да забележат разширените вени и те се сблъскват с проблема едва когато той започне да създава трайни увреждания на кожата или краката им.

Можем ли да се борим с времето?

С напредването на възрастта естествените процеси в тялото довеждат до износване, захабяване или най-общо казано: “повреждане” на някои части в организма. Не можем да кажем, че пред младите хора не стои рискът от разширени вени, но с напредването на възрастта възможността за тяхната поява се покачва. Според едно проучване, всеки втори човек над 50-годишна възраст страда от разширени вени. Това се случва, тъй като с течение на времето венозните клапани в тялото ви, които отговарят за регулирането на кръвния поток, се износват.

Какво наследство са ми оставили моите предшественици?

Гените са причина за много неща. Неслучайно един от първите въпроси на почти всеки доктор е: “Има ли някой в семейството с това заболяване?”. Те имат ключова роля и тук. Ако някой във вашето семейство е с разширени вени, за вас би било изключително полезно да си създадете здравословни навици. Спортувайте, избягвайте да стоите прави за дълго време, носете по рядко високи обувки и т.н.

Хормони

Най-честите периоди, при които хормоналните проблеми водят до разширени вени, са бременността и менопаузата. Ако ви предстои такъв период и сте предразположена към заболяването поради някоя от дотук изброените причини, то непременно се обърнете към специалист, който да ви даде стриктни напътствия.

Заседналият начин на живот

Седейки или стоейки дълго време вие затруднявате работата на вените си и на тях са им нужни извънредни “усилия”, за да изпомпват кръв до сърцето. Ако работата ви го изисква, то направете малки промени, които ще намалят риска от поява на разширени вени. Ако стоите дълго прави, открадвайте си по няколко пъти на ден 5 минути, в които краката ви да са опънати. Ако пък сте седнали, то през 30-60 минути ставайте да се разходите за малко.