Разширените вени крият доста опасности за здравето и най-често се срещат при пациенти, чието ежедневие преминава в изпълнение на еднообразни дейности, свързани с продължително застояване на едно място. Няма значение дали говорим за хора, обичайно прекарващи по-голямата част от работния ден в изправено положение, или за тези, които все едно са се сраснали със стола си зад бюрото. И в двата случая липсата на движение действа по един и същ начин на вените – поставя ги под постоянен натиск, а и мускулите остават в покой, вместо да се свиват и разпускат непрекъснато и да спомагат за раздвижването на кръвта.

От разширени вени не са застраховани нито жените, нито мъжете. И двата пола са напълно уязвими, както и причините за това заболяване са сходни. Освен заседналия начин на живот, наднорменото тегло и високото налягане във вените са още две сериозни причини за  разширените вени и всички съпътстващи усложнения.

Високото налягане в голяма част от случаите е предизвикано от рефлукс – състояние, при което клапаните на вените не функционират правилно и това крие големи опасности. Също така може да се дължи и на запушване на вените от кръвен съсирек, който възпрепятства правилното кръвообращение по подобен начин.

Причините за разширените вени са еднакви при мъжете и жените, но здравето им е застрашено по различен начин

От всичко дотук можем да обобщим, че и при двата пола причините за появата на заболяването са еднакви, но когато проблемът се задълбочи, здравето на мъжете и жените е застрашено по различен начин.

Една от причините е, че тъй като мъжете са по-склонни да се примирят с чисто физическите белези на заболяването и лесно биха могли да ги прикрият под дрехите си, те обикновено пренебрегват проблема в неговия първоначален етап. Така той се задълбочава и те му обръщат внимание и търсят лекарска помощ чак когато започват да усещат пулсиране, спазми, тежест и засегнатите участъци се подуят.

Жените, от своя страна, са по-суетни и съответно по-склонни да потърсят лекарска помощ и да вземат мерки навреме. Поради факта, че хормоните при двата пола са различни, точно жените са по-застрашени от евентуални лоши последствия за здравето, което е свързано с техните полови особености:

 Ето защо може да се твърди, че пораженията, нанесени на организма от разширените вени, както и свързаното с тях влошаване на качеството на живот, при жените се оказва по-рисков фактор.

Това съвсем не означава, че мъжката половина от човечеството може да си позволи бездействие. Напротив, и за двата пола това е престъпление срещу собственото им здраве. Ето защо не пропускайте да потърсите навременна медицинска помощ и да решите проблема още в зародиш.