Неглижирането на проблемите, свързани с разширените вени, би моглo лесно да доведе до възпаление на техните съдовите стени. Заболяването се нарича флебит, като в повечето случаи става въпрос за възпалени вени на долните крайници. Има голяма вероятност то допълнително да се влоши, предизвиквайки формиране на кръвни съсиреци - т. нар. тромбофлебит. Симптомите на това заболяване зависят от самото естество на възпалителния процес. Понякога той може да е остър, а в други случаи - хроничен. Ето и кои са най-явните симптоми:

Болезнени зачервявания и повишена температура на засегнатите участъци

Има вероятност при неглижиране на проблема съсирекът във вената да се разпространи в дълбочина и да доведе до дълбока венозна тромбоза. Подобно състояние се диагностицира с помощта на съдово ултразвуково изследване на вените, т. нар доплер.

Кървене на разширените вени

Големите разширени вени на подбедрицата са уязвими, тъй като са под много високо налягане – при евентуално нараняване те биха могли да причинят силно кървене.

Също така влошеното състояние на разширените вени значително повишава риска от развитие на дълбока венозна тромбоза в определени екстремни ситуации.

Какво е тромбофлебит?

Тромбофлебитът е опасно състояние, поради усложненията, които включват отделянето на тромб и неговото движение през съдовете. В резултат на това би могло да възникне запушване на белодробната артерия и да се стигне до смъртоносната белодробна тромбоемболия.

Лечението е строго индивидуално за всеки от пациентите, като в повечето случаи медикаментозното лечение е достатъчно и дава отлични резултати

Основните цели на лечението са: