Криолазерна криосклеротерапия (CLaCS)

Имаме удоволствието да ви представим за първи път в България криолазерната криосклеротерапия (т. нар. метод CLaCS - съкращение от Cryo Laser and Cryo Sclerotherapy). Това е високотехнологичен метод за лечение на козметични ретикуларни вени (паякообразни вени) и капиляри на краката, който официално е включен в най-съвременните международни медицински ръководства за лечение на хроничната венозна болест. Методът е разработен от бразилския съдов хирург проф. Казуо Мияке. Неговата пионерска работа в сферата на естетичната флебология и приложението на добавената реалност е довела до едни от най-успешните резултати при лечението на този така широко разпространен и труден за лечение проблем, свързан с козметичните вени и капиляри. Методът CLaCS се прилага в едни от най-добрите венозни клиники в над 50 държави по целия свят. Основателят на Varix Clinic д-р Ангел Радев е първият и единствен лекар в България, преминал обучение в клиниката на проф. Мияке - Miyake Clinic в гр. Сао Паоло, Бразилия и придобил официален сертификат за приложение на метода в страната ни. Myake Clinic e една от най-иновативни и престижни специализирани венозни клиники не само в Бразилия, но и в световен мащаб, като ежегодно венозни специалисти от цял свят преминават обучителни курсове при проф. Мияке.

Какво представлява методът CLаCS?

Процедурата CLaCS съчетава няколко технологии, включващи трансдермален Nd-Yag лазер, склеротерапия с декстроза, апарат за добавена реалност и охлаждаща система на кожата за обезболяване. Добавената реалност се генерира от високотехнологичния апарат VeinViewer Vision 2. Това е технология, която позволява на лекаря да третира и невидимите за невъоръженото око подкожни вени; патентованата технология на VeinViewer Vision 2 използва AVIN ™ (Active Vascular Imaging Navigation), която позволява да се изобразят вени в дълбочина до 10-15 мм под кожната повърхност. Принципът на работа на апарата се основава на т.нар. near-infrared светлина, която се абсорбира от кръвта и се отразява от околната тъкан. Информацията се улавя, обработва и прожектира цифрово в реално време директно върху повърхността на кожата. След това захранващите вени се третират с трансдермален Nd-Yag 1064 nm лазер, който причинява топлинна деструкция на стените на увредените вени. Поради дължината на вълната на лазера енергията се абсорбира от кръвта във вената. Това позволява селективно увреждане само на вената (фототермолиза) без увреждане на кожата. След като захранващите вени бъдат унищожени от лазерната енергия допълнително в тях се инжектира и склерозант (декстроза) като за целта отново се използва апарата за добавена реалност Vein Viewer Vision 2 за по-прецизно провеждане на склеротерапията. Цялата процедура се извършва с помощта на крио машина, която произвежда непрекъснат поток от студен въздух (-20oC) върху местата на приложение на трансдермалния лазер и инжекциите за склеротерапия. Охлаждането на кожата служи за обезболяване и предпазва от нежелано изгаряне на кожата.

Има ли разлика в крайните резултати в сравнение с конвенционалната склеротерапия на козметични вени и капиляри?

Резултатите от процедурата CLaCS са по-добри в сравнение с тези при конвенционалната склеротерапия на козметични ретикуларни вени (паякообразни вени) и капиляри на краката поради комбинирането на няколко технологии едновременно.

Каква е продължителността на една процедура CLaCS?

Най-често времето за извършване на една процедура варира между 30 и 120 мин. (средно около 60 мин.) в зависимост от това колко обширни зони на единия или на двата крака е необходимо да се третират.

От колко процедури CLaCS ще имам нужда?

Броят на процедурите е индивидуален и зависи основно от това колко изразени и разпространени са козметичните вени и капилярите на краката. За постигане на оптимален резултат най-често са необходими от 1 до 3 процедури, като в по-тежките случаи може да са нужни и повече сесии за постигане на желания резултат.

През какъв интервал от време се извършват отделните процедури?

В случаите, в които е необходимо да се проведе повече от една процедура е необходимо отделните сесии да се провеждат през около месец.

Болезнена ли е процедурата?

Благодарение на потока студен въздух върху кожата, генериран от охлаждащата система, дискомфортът при повечето пациенти е незначителен. При пациенти, които са особено чувствителни, около 45 мин. преди процедурата може предварително да се нанесе обезболяващ крем.

След колко време се виждат крайните резултати?

Първите резултати от проведеното лечение се виждат след първия месец, като крайните резултати могат да се наблюдават след около 3 месеца.

Какви ограничения ще имам след процедурата?

След лечението няма ограничения. Пациентът може да се върне към обичайните си ежедневни дейности и работен ритъм.

След лечението може ли да се изявят отново козметични вени и капиляри в бъдеще?

Трябва да имате предвид, че заболяването е хронично и най-често се дължи на вродена слабост на съединителната тъкан, която изгражда стените на вените и капилярите. Това означава, че дори след успешно премахване на увредените вени и капиляри в дадена област е напълно възможно след няколко години да се появят нови вени и капиляри на друго място, различно от лекуваното, без това да има връзка с проведената терапия. В тези случаи не е проблем да бъде проведено и допълнително лечение.

Какви са предимствата на метода CLaCS?