Каква е продължителността на минимално инвазивните процедури?

Една процедура склеротерапия е с продължителност около 20 мин., докато осъществяването на лазерната аблация отнема около 30-50 мин. в завимост от това дали се провежда лечение на единия или на двата крака.

Нужно ли е да отсъствам по-дълго време от работа?

Не е необходимо да отсъствате от работа, тъй като процедурите са амбулаторни, без нужда от болничен престой, т.е. идвате, провеждаме лечението и си тръгвате, като още на следващия ден може да се върнете към обичайните си работни задължения, освен ако не са свързани с извършването на тежък физически труд.

Трябва ли да се движа след лечението и кога мога отново да спортувам?

Да, категорично е нужно умерено движение. Непосредствено след всяка процедура трябва да отделите около 30 мин. за разходка. Препоръката ни е и в следващите 5-7 дни след лечението да отделяте по 30 мин. дневно за разходка. Трябва да се избягват по-сериозни физически натоварвания и тежък физически труд за период от около 1 месец след лечението.

От колко процедури склеротерапия ще имам нужда?

Броят на процедурите е индивидуален и зависи основно от обема и броя на разширените вени. За постигане на оптимален резултат най-често са необходими около 3-4 процедури, като в по-тежките случаи може да са нужни дори 6 и повече сесии. Разбира се, в някои случаи, макар и по-рядко, са достатъчни дори 1 или 2 процедури за постигане на желания резултат.

Болезнено ли е лечението на разширени вени?

Единстеното, което се усеща по време на процедурите са убожданията по кожата, които не предизвикват силна болка. Важно е да знаете, че нивото на болезненост е строго индивидуално, тъй като всеки пациент има различен праг на болка.

Трябва ли да нося медицински ластични чорапи след всяка процедура?

Да, носенето на медицински ластични чорапи след всяка процедура е важно условие за добрите крайни резултати от лечението. Лекуващият ви лекар ще прецени за какъв период от време трябва да ги носите.

Какво се случва с циркулацията на кръвта след като се премахнат вените?

Разширените вени са увредени повърхностни вени, които не функционират правилно. Главната им функция е да връщат кръвта към сърцето, но когато те са увредени това не се случва и те трябва да бъдат премахнати, за да бъде възстановена правилната циркулация на кръвта. Накратко казано, вие не се нуждаете от тези вени. Кръвта от премахнатите вени се насочва към дълбоките вени на краката, които при повечето хора с разширени вени функционират нормално и поемат над 90% от кръвотока.  По време на първичния преглед ние изследваме подробно с Ехо-Доплер състоянието както на повърхностните, така и на дълбоките вени на краката.

След лечението може ли да се изявят отново разширени вени в бъдеще?

При провеждане на правилно лечение веднъж премахнатите разширени вени в дадена област изключително рядко могат да се изявят отново.  Все пак трябва да имате предвид, че заболяването е хронично и най-често се дължи на вродена слабост на съединителната тъкан, която изгражда стените на вените. Това означава, че дори след успешно премахване на разширените вени в дадена област е напълно възможно след няколко години да се появят нови вени на друго място, различно от лекуваното, без това да има връзка с проведената терапия. В тези случаи не е проблем да бъде проведено и допълнително лечение.

Каква е успеваемостта на безкръвните методи за лечение?

Успеваемостта при ендовенозната лазерна аблация според международни проучвания и статистики се движи около 96%, за склеротерапията е около 80-85%, a за механо-химичната аблация около 94%. Разбира се, голямо значение за добрите крайни резултати има и квалификацията и личния опит на лекаря, провеждащ лечението.

Кой е най-подходящият метод за мен?

Еднозначен отговор не може да бъде даден преди да се проведе подробен първичен преглед на венозната система с Ехо-Доплер. Всеки човек е различен и няма един универсален метод за лечение при всеки пациент. След извършване на прегледа лекарят ще ви разясни кой метод или комбинация от методи са най-подходящи във вашия конкретен случай.

Колко време след проведеното лечение мога да пътувам на по-дълги разстояния?

При провеждане на склеротерапия на по-малки козметични вени няма ограничения в пътуванията. Ако се налага осъществяване на лечение на по-големи разширени вени, е желателно да отложите дългите пътувания (с продължителност над 5 часа) с около 3-4 седмици.

Какви са възможните рискове, ако не лекувам разширените си вени?

Нелекуваната варикоза може да доведе до поява на хронични изменения на кожата около подбедриците и впоследствие до варикозни рани в областта на глезените. Друго усложнение на разширените вени е тяхното възпаление и запушване - т. нар. тромбофлебит, който може да се усложни и да причини дълбока венозна тромбоза, която от своя страна да доведе до белодробен тромбемболизъм.