Какво представляват разширените вени?

Разширените вени (т.нар. варикоза, варикозни вени или варици) са изява на хроничната венозна болест (ХВБ), която е хронично прогресиращо заболяване на вените, проявяващо се в тяхното разширяване, удължаване и извиване.  Те могат да се появят в различни части на тялото, но най-често засягат повърхностните вени на долните крайници. Разширените вени са едно от най-разпространените заболявания в индустриално развитите страни на Европа и Северна Америка. Въпреки това заболяването неправилно остава встрани от вниманието както на самите пациенти, така и на медицинските специалисти, като решение на проблема се търси едва в напредналите стадии на болестта. Заболяването засяга между 30-40% от хората в България като честотата при жените е по-висока в сравнение с тази при мъжете.

Какви са симптомите при разширени вени?

Видими симптоми

Разширени вени

Поява на изпъкнали участъци на вените или разширени кръвоносни съдове по повърхността на кожата, паякообразана мрежа от разширени вени със син, виолетов или червен цвят.

Кожни промени

Пигментация, липодерматосклероза, дерматит, наличие на активна или заздравяла венозна язва по вътрешната страна на глезена.

Невидими симптоми при разширени вени

Дискофорт в крайниците, болка, тежест, парене, сърбеж, оток, мускилни крампи и спазми.

Истинското състояние на вашите вени невинаги е видимо.
Много често разширените вени се предизвикват от засягане на клапите на голямата повърхностна вена (вена сафена магна) по хода на бедрото и подбедрицата, както и на клапите на вена сафена парва (по задната част на подбедрицата). Ето защо е необходим предварителен обстоен преглед с доплеров апарат от квалифициран съдов специалист (ангиолог или съдов хирург), за да се прецени необходимостта от лечение.

Какви са причини за развитието на разширени вени?

Основен фактор за развитието на разширени вени са възпалителни процеси, които водят до увреждане на платната на клапите, разположени по хода на вените. Основната функция на венозните клапи е да възпрепятстват връщането на кръвта в обратна посока. Увреждането на тези клапи води до повишено венозно налягане, венозна стаза и оттам до разширяване на венозната стена.

Кои са рисковите фактори за развитие на разширени вени?

 • Възраст – заболяването прогресира с напредване на възрастта
 • Наследственост
 • Затлъстяване
 • Пол – честотата е по-висока при жените
 • Бременност
 • Продължително стоене в права позиция или седнало положение
 • Уседнал начин на живот и липса на спорт
 • Тютюнопушене
 • Артериална хипертония
 • Носене на неподходящи дрехи и обувки

Какви са типовете варикозни съдове ( разширени вени )?

Телеангиектазии

Това за дилатирани интрадермални венули, червени на цвят, с размери до 1 мм, наричат се още паякообразни или метличковидни вени. Цвета им варира от червено до виолетово-синьо. Най-често се срещат по краката, в областта между глезена и коляното. Голяма част от жените имат телеангинезии придобити по време на бременност.

Венулектазии

Малки дилатирани вени, сини на цвят, с размери между 1 и 2 мм.

Ретикуларни вени

Разширени вени с размери между 2 и 4 мм. Обикновено са силно нагънати, като мрежа по повърхността на кожата. Често от това заболяване страдат хора, които не спортуват редовно. Надноременото тегло също е фактор за образуването им. Обикновено ретикуларните вени не са болезнени, но не изглеждат естетически добре. През летните месеци дискомфорта е още по-голям поради горещините.

Варикозни вени

Това са по-големи и извити разширени вени с размери над 4 мм в диаметър.

Какви са методи на лечение при разширени вени?

Консервативно лечение

Компресивна терапия – осъществява се с еластокомпресивни чорапи и ластични бинтове.

Медикаментозно лечение  –  тук се включват различни групи лекарства, хранителни добавки и кремове.

Важно е да се отбележи, че консервативното лечение има само облекчаващ и временен ефект, но не води до излекуване на разширените вени!

Хирургично лечение

Така наречения класически стрипинг  – през последното десетилетие с навлизането на новите методи за лечение на варикозата този метод се използва все по-рядко.

Миниинвазивно и неинвазивно лечение

 • Склеротерапия
 • Лазерна аблация (EVLA)
 • Радиофреквентна аблация
 • Минифлебектомия

Успешното лечение на разширените вени се постига с прецизна ултразукова диагностика (т. нар. дуплекс доплер) на венозната система и подбор на правилен метод или комбинация от методи за лечение при всеки отделен пациент!

Важно е да знаете, че д-р Радев и екипа на Варикс Клиник прилагат в практиката си единствено най-съвременните минимално инвазивни методи за лечение на разширени вени (по-известни като "безкръвни" методи).